Is zout wel slecht voor de gezondheid?

Het eten van teveel zout wordt al tientallen jaren gepromoot als belangrijke oorzaak van een verhoogde bloeddruk. Volgens Dr. Gábor Lenkei is hier geen enkel bewijs voor. “Sterker nog, er worden juist onderzoeken achtergehouden waaruit blijkt dat zoutconsumptie geen enkel verband houdt met een verhoogde bloeddruk, hersenbloedingen en tal van andere complicaties. Er zijn zelfs onderzoeken die het tegenovergestelde bewijzen en aantonen dat een verhoogde zoutconsumptie de levensverwachting juist verlengd.”

Like Just Vital voor advies, inspiratie en motivatie!

“Het menselijk lichaam doet er alles aan om te voorkomen dat het teveel zout verliest”, aldus Dr. Gábor Lenkei. “Gedurende de dag verbruikt het lichaam maar liefst anderhalve kilo zout om het bloed te zuiveren en afvalstoffen via urine uit te scheiden. De nieren doen er alles aan om zoveel mogelijk zout te herbruiken en opnieuw op de nemen uit urine. Wanneer dit niet zou gebeuren zou iedereen binnen éen uur buiten westen raken. Dus hoe kan het dat ons wordt geadviseerd niet teveel zout te eten, terwijl het lichaam juist zoveel mogelijk zout probeert de hergebruiken?”

“Hoe kan het dat we geadviseerd worden weinig zout te eten, terwijl het lichaam er ALLES aan doet hiervan zoveel mogelijk te herbruiken?”

 

De gevolgen van een zouttekort

Juist doordat ons geadviseerd wordt weinig zout te eten, hebben veel mensen last van een zouttekort in plaats van een overschot. Veel voorkomende symptomen hierbij zijn (spier)zwakte, weinig energie, slecht humeur, hoofdpijn en obstipatie. Volgens Dr. Gábor Lenkei zijn deze symptomen weg te nemen door de zoutconsumptie te verhogen. “Een theelepel zout per dag en daarnaast een liter water drinken, is vaak al voldoende om deze veel voorkomende symptomen weg te nemen.”

Zout

Bij een inname van 3,6 gram zout per dag, ligt de leeftijdsverwachting rond de 72 jaar. Bij een inname van slechts 2 gram zout per dag daalt de leeftijdsverwachting met maar liefst 11 jaar.

Door

Dave van Brakel heeft zelf Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) maar is mede dankzij zijn levensstijl in een goede gezondheid. Naast zijn ervaring met deze genetische aandoening heeft hij orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd, waarmee hij zichzelf én anderen helpt vitaal te leven. Met zijn artikelen op Just Vital streeft hij naar bewustwording op het gebied van gezondheid en welzijn, voor iedereen die zijn of haar kwaliteit van leven wilt verbeteren.

Reacties op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar