Waarom accepteren wij welvaartsziektes?

Ik heb het mezelf altijd al afgevraagd; hoe kan het dat we iets benoemen als welvaartsziektes, maar we de oorzaak hiervan NIET zoeken bij onze levensstijl? Want als we weten dat bepaalde ziektes te maken hebben met onze (westerse) welvaart, dan weten we toch hoe die ontstaan en wat we eraan kunnen doen? Dan is de oplossing toch om te kijken naar onze levensstijl en leefomgeving en deze waar nodig aan te passen? Maar helaas; in plaats van dat we de oorzaak van veel ziektes achterhalen en aanpakken, bestrijden we de symptomen. Dit doen we met medicatie, operaties en (chemo)behandelingen. Met alle gevolgen (lees; bijwerkingen) van dien. Waarom accepteren wij dit?

Klachten zijn het begin van ziekte

Vanaf de eerste keer dat iemand bij zijn of haar huisarts komt, krijgt men meestal een medicijn mee naar huis wat de (beginnende) klachten moet onderdrukken. Maar dat deze klachten er zijn heeft een reden; het geeft namelijk aan dat er iets niet goed (meer) functioneert in het lichaam. Prima natuurlijk dat medicatie deze klachten (tijdelijk) kan wegnemen, maar juist door het onderdrukken van beginnende symptomen kunnen ziektes zich op de achtergrond (verder) ontwikkelen.

Daarbij komt dat medicijnen door het lichaam als toxisch worden ervaren en daardoor bijwerkingen en nieuwe klachten kunnen ontstaan. Gevolg: nog meer medicatie, ziekenhuisbezoeken, operaties en kosten voor de maatschappij, voor een symptoom dat makkelijk te voorkomen of te herstellen was (en is).

Klachten onderdrukken of genezen?

Een ziekte of klacht is in principe niet meer dan een signaal van het lichaam dat je niet in balans bent. Een symptoom kun je op twee manieren behandelen; je kunt het signaal onderdrukken met medicatie OF de oorzaak hiervan wegnemen. Behandelingen met medicatie houden het lichaam feitelijk voor de gek, aangezien de oorzaak van een klacht niet wordt aangepakt. Los gezien van mogelijke bijwerkingen kan dit op langere termijn (ernstigere) klachten opleveren. Om een symptoom écht te genezen moet de oorzaak aangepakt worden. De enige manier om dat te doen is door te ontgiften. Hierdoor kan het lichaam zichzelf herstellen en de weg naar gezondheid ingezet worden.  

Dave

Welvaartsziektes ontstaan door onze manier van leven

De realiteit is dit: 95% van alle aandoeningen en ziektes zijn levensstijl gerelateerd. Dat wil zeggen dat de bijbehorende symptomen en klachten ontstaan door onze manier van leven. We noemen het niet voor niets welvaartsziektes toch?

Het lijstje met ziektes wordt langer en langer

Echter worden we weinig tot niet geïnformeerd over het aanpakken van de oorzaak van ziektes. Niet op scholen, niet via de mainstream media én niet door de (huis)arts of dokter. Laatstgenoemde zijn opgeleid klachten en symptomen te behandelen, niet om een levensstijladvies mee te geven die de oorzaak hiervan aanpakt. Ontzettend zonde, aangezien men hierdoor onnodig afhankelijk wordt van medicatie. Gevolg hiervan is dat het onderstaande lijstje met zogenoemde ziektes in Nederland – generatie op generatie – langer en langer wordt:

  • Ruim 1.000.000 mensen hebben een vorm van diabetes en er komen per jaar 60.000 nieuwe patiënten bij.
  • Er zijn ruim 1.000.000 mensen met hart- en vaatziekten – waarvan er dagelijks ongeveer 100(!) patiënten sterven.
  • Ongeveer 1.000.000 mensen slikken een vorm van antidepressiva, waarvan ruim 20.000(!) kinderen
  • Ruim 250.000 mensen leiden aan een vorm van dementie, wat door de vergrijzing toe gaat nemen tot naar verwachting ruim een half miljoen.
  • Ruim 200.000 mensen leiden aan een spierziekte – waarvan 600 verschillende soorten bekend zijn.
  • Er zijn bijna 2.000.000 mensen met reumatische klachten en aandoeningen
  • Ruim 100.000 Nederlanders hebben een vorm van kanker
  • Het aantal longziektes blijft toenemen, waarvan astma en COPD (beide 500.000) de grootste zijn
  • En niet te vergeten; Bijna 7.000.000 Nederlanders hebben overgewicht

“Kinderen die nu geboren worden sterven mogelijk – voor het eerst in de moderne tijd – op een jongere leeftijd dan hun ouders. En vooralsnog accepteren we dat…”

Er zijn nog veel meer ziektebeelden en klachten te zien in onze maatschappij die ontstaan door omgevingsfactoren en levensstijl. Denk aan de toenemende intoleranties voor voeding, allergieën, mensen met migraine, vermoeidheidsklachten, kinderen met ADHD, overgangsklachten bij ruim 1 miljoen vrouwen, schildklierproblematiek, slaapproblemen en het aantal mensen met burn-out klachten (landelijk 600.000). Dit zijn symptomen die wij voor lief nemen, maar ontstaan en ontwikkelen zich simpelweg door onze ‘welvarende’ manier van leven.

Een welvaartsziekte is NIET genetisch

Veel mensen zullen denken dat deze welvaartsziektes genetisch zijn en je er dus niks aan kunt doen (en je simpelweg overkomen). Dat is jou en mij immers al die jaren verteld. Ons is geleerd dit te accepteren, dat ziektes bij het moderne leven horen en dat we hier weinig invloed op hebben. We hebben geleerd dat symptomen met medicatie en operaties worden behandeld, maar ons is niet geleerd dat de meeste ziektes omkeerbaar en dus te genezen zijn – iets wat in steeds meer onderzoeken naar voren komt.

Waarom noemen we anders deze ziektes WELVAARTSZIEKTES, waarmee we suggereren dat deze met onze welvarende manier van leven te maken hebben?

Want juist onze moderne (denk)maatschappij is de nummer 1 oorzaak van de huidige welvaartsziektes; stress door een hoge werkdruk, slechte voeding, weinig bewegen en een ongezonde leefomgeving, zijn allemaal aspecten die onze (epi)genetische gevoeligheid voor welvaartsziektes vergroten. En deze gevoeligheid neemt hierdoor generatie op generatie toe, waardoor er steeds meer nieuwe (vreemde) klachten op een steeds jongere leeftijd voorkomen.

We worden ouder, maar zijn ook langer ziek

Welvaartziektes

We worden nog steeds ouder, maar zijn inmiddels bijna de helft van onze levensjaren chronisch ziek en dus NIET gezond. BRON: Bedrock

Een veelgebruikt argument waarom we juist wel gezonder dan ooit zijn, is dat we gemiddeld gezien blijkbaar nog steeds ouder worden. Deze leeftijdsverwachtingen geven in mijn ogen echter een vertekend beeld. We worden namelijk alleen maar ouder, omdat we langer ziek zijn.Om nog maar te zwijgen over onze kwaliteit van leven. Men wordt namelijk steeds langer in leven gehouden; allereerst met medicijnen om symptomen te onderdrukken, vervolgens met levensverlengende operaties en uiteindelijk met opvang in het ziekenhuis of een verzorgingscentrum. Onze gezonde levensjaren worden dus korter en korter. En dat accepteren we op één of andere manier.

Hoe zieker we zijn, hoe meer geld er verdiend wordt

Maar hoe komt het nou dat wij als maatschappij dit laten gebeuren? Eigenlijk is het heel simpel; hoe zieker de bevolking, hoe meer geld er verdiend wordt. Mensen die afhankelijk zijn van de medische industrie leveren (farmaceutische) bedrijven veel meer op dan gezonde mensen die geen synthetische pillen nodig hebben.

“Ondanks de vele miljarden aan medisch onderzoek is GEEN ENKELE ZIEKTE daadwerkelijk genezen”

Het is dan ook geen geheim dat de farmacie miljarden verdienen aan hun gepatenteerde medicijnen. Precies daarom zal de gemiddelde dokter jouw nooit een voedings- of levensstijladvies (kunnen) meegeven; dit wordt hem of haar niet geleerd! Het loont voor de medische wereld namelijk veel meer om te investeren in onderzoeken naar (nieuwe) medicatie, die men vervolgens tegen hoge marges in de markt kan zetten. De zorgverzekeraar – lees; de maatschappij – vergoedt het toch wel.

Handelen in ziekte; het beste businessmodel ooit?

De farmaceutische industrie wordt hierdoor in leven gehouden en is daardoor ontzettend machtig. Het is waarschijnlijk het beste businessmodel ooit: Een samenleving die je ziek maakt en een industrie die je vervolgens – naar eigen zeggen – geneest met de financiële steun van diezelfde samenleving. Dat is (blijkbaar) de realiteit waarin wij leven. Maar ondanks de vele miljarden die de afgelopen decennia zijn geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelingen, is er GEEN ENKELE ZIEKTE daadwerkelijk genezen en blijft het totaal aantal patiënten toenemen.

Ziektes niet meer accepteren maar ECHT genezen en voorkomen

Het antwoordt op de vraag waarom wij welvaartsziektes nog steeds accepteren is denk ik simpel; we weten gewoon niet beter. Want juist omdat er in de zorg zoveel geld omgaat, is onze economie hier volledig afhankelijk van en zul je in de media weinig te horen krijgen over het écht genezen of voorkomen van ziektes. Want realiseer je dit; als morgen niemand in Nederland meer ziek is, zitten we in de grootste crisis die wij ooit hebben gekend. Een heel treurig gegeven, want het huidige systeem heeft er blijkbaar geen baat bij als ziektes verdwijnen (zie dit voorbeeld). Dit zorgt namelijk voor lege operatietafels, minder medicijngebruik en minder opvang in het ziekenhuis, wat een enorm verlies is aan inkomsten (en banen).

Een vitale levensstijl is hét medicijn tegen medicatie

Maar als ook jij dit niet langer accepteert – en ik hoop dat je dat doet – is er denk ik maar één optie; je gezondheid in eigen hand nemen!

Want als een klacht of ziekte is ontstaan door je manier van leven, kun je dit ook omkeren door diezelfde leefstijl aan te passen. Ik heb de volle overtuigingen dat (bijna) alle welvaartsziektes te genezen of te beïnvloeden zijn met het aanpassen van een levensstijl en voedingspatroon. Dit is meer dan een overtuiging, want er zijn ontzettend veel inspirerende verhalen van mensen die dat ook daadwerkelijk gelukt is. Nog beter is natuurlijk om klachten en ziektes te voorkomen. Streef naar een vitale leefstijl met zo min mogelijk gewoontes die je ziek maken. Dat is het enige échte medicijn tegen welvaartsziekte – en de weg naar optimale gezondheid en vitaliteit.

Gerelateerde blogberichten