Waarom accepteren wij (welvaarts)ziektes?

Ik heb het mezelf altijd al afgevraagd; hoe kan het dat we iets benoemen als welvaartsziektes, maar we de oorzaak hiervan NIET zoeken bij onze levensstijl? Want als we weten dat bepaalde ziektes te maken hebben met onze (westerse) welvaart, dan weten we toch hoe die ontstaan en wat we eraan kunnen doen? Dan is de oplossing toch om te kijken naar onze levensstijl en leefomgeving en deze waar nodig aan te passen? Maar helaas; in plaats van dat we de oorzaak van veel ziektes achterhalen en aanpakken, zijn we alleen maar symptomen aan het bestrijden met medicatie, behandelingen en operaties. Gevolg is dat het aantal (vreemde) ziektes blijven toenemen, iets wat wij (gek genoeg) blijven accepteren.

Like Just Vital voor advies, inspiratie en motivatie!

Klachten zijn het begin van een ziekte

Vanaf de eerste keer dat iemand bij zijn of haar huisarts komt, krijgt men vaak direct een medicijn mee naar huis wat de (beginnende) klachten moet onderdrukken. Maar dat deze klachten er zijn heeft een reden; het geeft namelijk aan dat er iets niet goed (meer) functioneert in het lichaam. Prima natuurlijk dat medicatie deze klachten (tijdelijk) kan wegnemen, maar juist door het onderdrukken van beginnende symptomen kunnen ziektes zich op de achtergrond (verder) ontwikkelen. Daarbij komt dat medicijnen door het lichaam als toxisch worden ervaren en daardoor bijwerkingen en nieuwe klachten kunnen ontstaan. Gevolg: nog meer medicatie, ziekenhuisbezoeken, operaties en kosten voor de maatschappij, voor een ziekte die makkelijk te voorkomen of te herstellen was (en is).

Een ziekte of klacht is in principe niet meer dan een signaal van het lichaam dat je niet in balans bent. Het geeft aan dat er iets moet veranderen. Maar wanneer wij deze signalen met behulp van medicijnen onderdrukken, wordt eigenlijk het lichaam voor de gek gehouden en weet het niet meer waar het aan toe is. En juist dan wordt het gevaarlijk, want dan krijgen (ernstigere) ziektes de kans om te ontwikkelen.

Het lijstje met ziektes wordt langer en langer

Want de realiteit is dit: 95% van alle aandoeningen en ziektes zijn levensstijl gerelateerd. Dat wil zeggen dat de bijbehorende symptomen en klachten ontstaan door onze manier van leven. We noemen het niet voor niets welvaartsziektes toch?

Echter worden we weinig tot niet geïnformeerd over het aanpakken van de oorzaak van ziektes. Niet op scholen, niet via de mainstream media én niet door de (huis)arts of dokter. Laatstgenoemde zijn opgeleid klachten en symptomen te behandelen, niet om een levensstijladvies mee te geven die de oorzaak hiervan aanpakt. Ontzettend zonde, aangezien men hierdoor afhankelijk wordt van medicatie terwijl dit onnodig is. Gevolg hiervan is dat het onderstaande lijstje met ziektes in Nederland – generatie op generatie – langer en langer wordt.

  • Ruim 1.000.000 mensen hebben een vorm van diabetes en er komen per jaar 60.000 nieuwe patiënten bij.
  • Er zijn ruim 1.000.000 mensen met hart- en vaatziekten – waarvan er dagelijks ongeveer 100(!) patiënten sterven.
  • Ongeveer 1.000.000 mensen slikken een vorm van antidepressiva, waarvan ruim 20.000(!) kinderen
  • Ruim 250.000 mensen leiden aan een vorm van dementie, wat door de vergrijzing toe gaat nemen tot naar verwachting ruim een half miljoen.
  • Ruim 200.000 mensen leiden aan een spierziekte – waarvan 600 verschillende soorten bekend zijn.
  • Er zijn bijna 2.000.000 mensen met reumatische klachten en aandoeningen
  • Ruim 100.000 Nederlanders hebben een vorm van kanker
  • Het aantal longziektes blijft toenemen, waarvan astma en COPD (beide 500.000) de grootste zijn
  • En niet te vergeten; Bijna 7.000.000 Nederlanders hebben overgewicht

 

“Kinderen die nu geboren worden sterven mogelijk – voor het eerst in de moderne tijd – op een jongere leeftijd dan hun ouders. En vooralsnog accepteren we dat…”

 

Er zijn nog veel meer ziektebeelden en klachten te zien in onze maatschappij die ontstaan door omgevingsfactoren en levensstijl. Denk aan de toenemende intoleranties voor voeding, allergieën, mensen met migraine, vermoeidheidsklachten, kinderen met ADHD, overgangsklachten bij ruim 1 miljoen vrouwen, schildklierproblematiekslaapproblemen en het aantal mensen met burn-out klachten (landelijk 600.000). Mijn overtuiging is daarnaast dat de algehele verharding van de maatschappij – zoals we dat in de volksmond noemen – ook een (in)direct gevolg is van een bevolking die niet vitaal is. Dit zijn symptomen die wij voor lief nemen, maar ontstaan en ontwikkelen zich simpelweg door onze ‘welvarende’ manier van leven.

Een welvaartsziekte is NIET genetisch

Veel mensen zullen denken dat deze welvaartsziektes genetisch zijn en je er dus niks aan kunt doen (en je simpelweg overkomen). Dat is jou en mij immers al die jaren verteld. Ons is geleerd dit te accepteren, dat ziektes bij het moderne leven horen en dat we hier weinig invloed op hebben. We hebben geleerd dat symptomen met medicatie en operaties worden behandeld, maar ons is niet geleerd dat de meeste ziektes omkeerbaar en dus te genezen zijn – iets wat in steeds meer onderzoeken naar voren komt.

 

“Een vitale leefstijl is hét medicijn tegen medicatie”

 

Want juist onze moderne (denk)maatschappij is de nummer 1 oorzaak van de huidige welvaartsziektes; stress door een hoge werkdruk, slechte voeding, weinig bewegen en een ongezonde leefomgeving met veel toxines, zijn allemaal aspecten die onze (epi)genetische gevoeligheid voor welvaartsziektes vergroten. En deze gevoeligheid neemt hierdoor generatie op generatie toe, waardoor er steeds meer nieuwe (vreemde) ziektes ontstaan en klachten op een steeds jongere leeftijd voorkomen.

Maar een beperkt aantal ziektes zijn daadwerkelijk ontstaan door een ‘foute’ mutatie in het DNA. Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) is er hier één van, waar ik zelf mee te maken heb. Maar zelfs deze potentieel zeer ernstige aandoening is  – en ik spreek uit ervaring – beïnvloedbaar. Ook zónder medicatie.

We worden toch steeds ouder?

Welvaartsziektes

We worden nog steeds ouder, maar zijn inmiddels bijna de helft van onze levensjaren chronisch ziek en dus NIET gezond. BRON: Bedrock

Een veelgebruikt argument waarom we juist wel gezonder dan ooit zijn, is dat we gemiddeld gezien blijkbaar nog steeds ouder worden. Deze leeftijdsverwachtingen geven in mijn ogen echter een vertekend beeld. We worden namelijk alleen maar ouder, omdat we langer ziek zijn (om nog maar te zwijgen over onze kwaliteit van leven). Men wordt namelijk steeds langer in leven gehouden; allereerst met medicijnen om symptomen te onderdrukken, vervolgens met levensverlengende operaties en uiteindelijk met opvang in het ziekenhuis of een verzorgingscentrum. Onze gezonde levensjaren worden dus korter en korter, helemaal als je kijkt naar de jongste generatie kinderen. Zij hebben op steeds jongere leeftijd medicijnen nodig om goed te functioneren. En ook dat accepteren we op één of andere manier.

 

“We worden ouder, omdat we langer ziek zijn”

 

Hoe zieker we zijn, hoe meer geld er verdiend wordt

Maar hoe komt het nou dat wij als maatschappij dit laten gebeuren? Eigenlijk is het heel simpel; hoe zieker de bevolking, hoe meer geld er verdiend wordt. Mensen die afhankelijk zijn van de medische industrie leveren (farmaceutische) bedrijven veel meer op dan gezonde mensen die geen synthetische pillen nodig hebben. Het is dan ook geen geheim dat de farmacie miljarden verdienen aan hun gepatenteerde medicijnen. Voedingssupplementen worden om die reden dan ook volledig genegeerd door deze industrie. Deze zijn namelijk natuurlijk en daardoor niet te patenteren. En geen patent betekent minder winst.

Precies daarom zal de gemiddelde dokter jouw nooit een voedings- of levensstijladvies (kunnen) meegeven; dit wordt hem of haar niet geleerd! Het loont voor de medische wereld namelijk veel meer om te investeren in onderzoeken naar (nieuwe) medicatie, die men vervolgens tegen hoge marges in de markt kan zetten. De zorgverzekeraar – lees; de maatschappij – vergoedt het toch wel.

 

“Hoe zieker de maatschappij, hoe meer geld er verdiend wordt…”

 

De farmaceutische industrie wordt hierdoor in leven gehouden en is daardoor ontzettend machtig. Het is waarschijnlijk het beste businessmodel ooit: Een samenleving die je ziek maakt en een industrie die je vervolgens – naar eigen zeggen – geneest met de financiële steun van diezelfde samenleving. Dat is (blijkbaar) de realiteit waarin wij leven. Maar ondanks de vele miljarden die de afgelopen decennia zijn geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelingen, is er geen enkele ziekte daadwerkelijk genezen en blijft het totaal aantal patiënten toenemen.

Hoe minder medicatie, hoe vitaler je bent

Zelf heb ik misschien weinig recht van spreken, omdat ik dankzij medicijnen de symptomen van taaislijmziekte kon onderdrukken. Tegelijkertijd vraag ik mij wel af hoe mijn behandelingen eruit hadden gezien als de medische wereld ook miljarden had uitgeven naar onderzoeken voor de preventie van klachten, met o.a. voedingssupplementen, levensstijlinterventies en alternatieve behandelmethodes. Gelukkig is daar nu ook genoeg over bekend, maar helaas horen we daar nog te weinig over – wat alles te maken heeft met de macht van de farmaceutische industrie.

Ik zeg overigens niet dat alle vormen van medicatie per definitie slecht of onnodig zijn. Bij acute klachten of blessures is het uiteraard zeer welkom als de pijn of ontsteking tijdelijk geremd kan worden. Maar dit is dan wel het moment dat je lichaam een signaal geeft dat er iets moet veranderen, iets waar jouw behandelaar je over zou moeten (kunnen) informeren. Wanneer het in mijn ogen echt fout gaat, is wanneer met medicatie symptomen van chronische aandoeningen worden onderdrukt, maar tegelijkertijd niks wordt gedaan aan de oorzaak hiervan. Hierdoor blijft de patiënt de rest van zijn leven afhankelijk van de medicijnen, met bijwerkingen en mogelijk andere ziektes tot gevolg.

 

“Het wordt tijd dat wij het in stand houden van welvaartsziektes niet langer accepteren en onze gezondheid in eigen hand nemen”

 

 

Mijn streven is altijd geweest zo min mogelijk medicijnen te gebruiken, daar waar mijn dokteren (zo zijn ze opgeleid) mij regelmatig allerlei antibiotica – zelfs preventief – uitschreven. Terwijl juist antibiotica op de langere termijn aan de basis kan liggen voor allerlei andere klachten, omdat dit funest is voor o.a. je darmflora. Ook kreeg ik regelmatig de meest belachelijke voedingsadviezen, zoals het drinken van veel melk, of het snoepen van veel calorieën (suikers) om op gewicht te blijven. Voor advies over voeding is het ziekenhuis simpelweg te laatste plaats waar je moet zijn. Ik ben blij dat ik nu beter weet en dat ik met mijn levensstijl en voedingspatroon deze ziekte kan beïnvloeden. Helaas is nog lang niet iedereen zichzelf ervan bewust dat je je gezondheid grotendeels in eigen hand hebt – iets waar ik graag verandering in breng.

Ziektes niet meer accepteren maar ECHT genezen en voorkomen

Het antwoordt op de vraag waarom wij welvaartsziektes nog steeds accepteren is denk ik simpel; we weten gewoon niet beter. Want juist omdat er in de zorg zoveel geld omgaat, is onze economie hier volledig afhankelijk van en zul je in de mainstream media weinig te horen krijgen over het écht genezen of voorkomen van ziektes. Want realiseer je dit; als morgen niemand in Nederland meer ziek is, zitten we in de grootste crisis die wij ooit hebben gekend. Een heel treurig gegeven, want het huidige systeem heeft er blijkbaar geen baat bij als ziektes verdwijnen (zie dit voorbeeld). Dit zorgt namelijk voor lege operatietafels, minder medicijngebruik en minder opvang in het ziekenhuis, wat een enorm verlies is aan inkomsten (en banen).

Maar als ook jij dit niet langer accepteert – en ik hoop dat je dat doet – is er denk ik maar één optie; je gezondheid in eigen hand nemen!

Want als een klacht of ziekte is ontstaan door je manier van leven, kun je dit ook omkeren door diezelfde leefstijl aan te passen. Ik heb de volle overtuigingen dat (bijna) alle welvaartsziektes te genezen of te beïnvloeden zijn met het aanpassen van een levensstijl en voedingspatroon. Dit is meer dan een overtuiging, want er zijn ontzettend veel inspirerende verhalen van mensen die dat ook daadwerkelijk gelukt is. Daarnaast heeft de wetenschap ook niet stil gezeten en zijn de meeste oorzaken van veel welvaartsziektes bekend. Nog beter is natuurlijk om klachten en ziektes te voorkomen, door te streven naar een vitaal leven met zo min mogelijk gewoontes die je ziek kunnen maken. Dit kan jouw kwaliteit van leven een enorme boost geven, waardoor je meer uit elke dag en je omgeving kunt halen.

En precies dat is vitaliteit!

Door

Dave van Brakel heeft zelf Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) maar is mede dankzij zijn levensstijl in een goede gezondheid. Naast zijn ervaring met deze genetische aandoening heeft hij orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd, waarmee hij zichzelf én anderen helpt vitaal te leven. Met zijn artikelen op Just Vital streeft hij naar bewustwording op het gebied van gezondheid en welzijn, voor iedereen die zijn of haar kwaliteit van leven wilt verbeteren.

Reacties op dit artikel

1 Reactie op "Waarom accepteren wij (welvaarts)ziektes?"

avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
trackback

[…] De reden waarom de zuur-base toestand van patiënten in de westerse ‘geneeskunde’ wordt genegeerd, laat zich uiteraard makkelijk raden. Dit is namelijk geen verdienmodel (lees; pakt de oorzaak van klachten aan) en is absoluut niet in het belang van de machtige farmacie. Maar dat is weer een ander verhaal, waar ik het nu niet over wil hebben. […]