Over gewoon vitaal leven

Just Vital is in 2015 opgestart door Dave van Brakel samen met de ondersteuning van de Bart de Graaff Foundation. Dave heeft taaislijmziekte maar is mede dankzij zijn levensstijl in een goede gezondheid. Zijn zoektocht naar vitaliteit heeft hem enorm veel opgeleverd en deelt zijn ervaringen graag met de wereld. Met Just Vital wil hij zich met name richten op diegene die ondanks klachten, symptomen of gelabelde ziektes, toch alles uit het leven willen halen. Want wat je overtuigingen, onzekerheden of beperkingen ook zijn, ook jij kunt gewoon vitaal leven!


 

Wat is een gewoon vitaal leven?

Een gewoon vitaal leven staat eigenlijk maar voor één ding: leven zoals de natuur het bedoeld heeft. Gewoon zoals het zou moeten dus. Door zoveel mogelijk te leven naar de wetten van de natuur is optimale gezondheid mogelijk in afwezigheid van ziekte. Een gewoon vitaal leven en het bereiken van vitaliteit is voor iedereen haalbaar!

  • Onbewerkt en plantaardige voeding
  • Verantwoording nemen voor je eigen gezondheid
  • Een leven onafhankelijk van synthetische medicatie
  • Voldoende rust- en herstelmomenten, ook door middel van vasten
  • Een actieve levensstijl door beweging en sport
  • De juiste mensen om je heen hebben
  • Balans tussen je fysieke, mentale en emotionele gezondheid
  • Een zuiver en schoon lichaam, vrij van afvalstoffen en ziekte
  • Bewustzijn van de wereld en het systeem waarin je leeft
Ik wil ook vitaal leven!

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit kan op veel manieren uitgelegd worden. Een korte definitie van vitaliteit is ‘mate waarin iemand krachtig en energiek is’.  Het eerste deel van het woord, vita, betekent leven. Men spreek daarom ook van vitale organen en weefsel in het lichaam, die noodzakelijk zijn om te overleven.

Vitaliteit is datgene wat je het gevoel geeft, dat het nu de mooiste dag van het jaar is

Just Vital ziet vitaliteit als het ultieme doel van de mens om alles uit het leven te halen. Het is daarmee geen bestemming, maar een oneindige reis die leidt tot een leven in overvloed. Dit is in onze huidige wereld echter geen gegeven. Je zult moeten strijden – met vooral jezelf – om een leven in overvloed van geluk, vrijheid en échte rijkdom te ervaren. Alleen dan bereik je als mens optimale gezondheid en je hoogst mogelijke bewustzijn. En precies dat is vitaliteit.  

Voeding & Gezondheid

Voeding is een essentieel onderdeel van vitaliteit. Door het voedsel te eten waarvoor wij als mens gemaakt zijn is optimale gezondheid mogelijk. We hebben het dan uiteraard over plantaardige voeding en dan met name rijp fruit en rauwe (blad)groente. Levend en onbewerkt voedsel dus, zoals de natuur het bedoeld heeft. Niet alleen wat je eet, maar ook waarom en hoe je eet is daarnaast van belang. De tijd nemen om je eten klaar te maken, voldoende kauwen en je spijsvertering rust gunnen (vasten) zijn daarbij belangrijke onderdelen.

Een volledig zuiver lichaam is een optimaal gezond lichaam

Optimale gezondheid houdt in dat het lichaam volledig vrij is van afvalstoffen, verzuring, stress en toxines. Een zuiver lichaam is gegarandeerd vrij van ziekte. Het eten van fruit en groente helpt het lichaam te ont-giften, terwijl bewerkte en dierlijke producten (vlees en zuivel) het lichaam ver-giftigen. Hoe meer afvalstoffen in het lichaam opstapelen, hoe groter de kans op ziekte. De juiste plantaardige voeding gaat dit tegen en is essentieel voor het bereiken van optimale gezondheid. Medicinale planten en kruiden zijn hierbij uiteraard ook onmisbaar.

Beweging & Sport

Beweging heeft het menselijk lichaam nodig om zichzelf te onderhouden; het is ervoor gemaakt. Juist daarom is het zo belangrijk dat je voldoende beweegt of sport per dag. Want je kunt nog zo gezond eten, zonder de juiste en voldoende beweging haal je niet het maximale uit jezelf. Maar in onze huidige denkmaatschappij zitten veel mensen het overgrote dag stil, wat invloed heeft op onze vitaliteit. Voldoende beweging is uiteraard voor iedereen anders, simpelweg omdat iedereen ook anders is. Het gaat er daarnaast ook om hoeveel uur je per dag juist niét beweegt. Daar de juiste balans in vinden is één van de sleutels voor vitaliteit.

Sport is NIET noodzakelijk voor optimale gezondheid. Beweging WEL.

Een belangrijk aandachtspunt is dat sporten ab-so-luut niet noodzakelijk is om gezond te zijn. Sterker nog, overmatig sporten werkt eerder averechts en kan de levensduur juist verkorten. Oudere beschavingen en volkoren die gemiddeld veel ouder werden dan wij nu, deden bijvoorbeeld echt niet aan (top)sport. Wat ze wel deden is een actief leven leiden, met veel fysieke arbeid in de buitenlucht zonder zichzelf te overbelasten. Sporten is uiteraard een prima middel om je conditie te verbeteren, maar doe jezelf geen onnodige stress aan!

Ontspanning & Sociaal

Ontspanning, oftewel; hoe besteed ik mijn vrije tijd? In onze huidige maatschappij ervaren we steeds meer (langdurige) stress, maar lukt het ons tegelijkertijd steeds minder om te ontspannen. Welke activiteiten je doet in je vrije tijd is daarom bepalend voor jouw vitaliteit. Naast een sport waar je energie van krijgt, zijn yoga, meditatie, dansen, zwemmen, saunabaden, zonnebaden en ademhalingsoefeningen perfecte activiteiten voor ontspanning.

Een sociale kring die jou verder brengt in het leven is onmisbaar voor vitaliteit

Je sociale leven is daarnaast natuurlijk ontzettend belangrijk. Vrienden, familie, collega’s en je eventuele relatie zijn namelijk bepalend voor je welzijn en gemoedstoestand. Een mens heeft nu eenmaal mensen om zich heen nodig – en als het even kan, ook nog eens de mensen die iets toevoegen aan je leven. Mensen in een relatie en een leuke sociale kring, leven over het algemeen langer dan mensen die dat niet hebben. Het is dus belangrijk dat de mensen om je heen (op je werk én je vrije tijd) passen bij jouw normen en waarden. Als je veel energie in je vrienden, familie of relatie moet stoppen – en je krijgt dit niet terug – levert dit stress op, waar je uiteindelijk alleen je zelf mee hebt.  

Bewustzijn & Zingeving

Een onmisbaar onderdeel van vitaliteit is het ‘hogere bewustzijn’. Er is maar één manier op deze ultieme toestand van de mens te bereiken en dat is door middel van meditatie óf psychedelische plantenstoffen. Een schoon, zuiver en gezond lichaam zijn daarvoor een vereiste. De reis naar vitaliteit zal iedereen stap voor stap dichterbij het hogere bewustzijn brengen. Alleen dan kan de mens zich volledig vrij voelen in zijn lichaam en optimale gezondheid ervaren.

Het ‘hogere bewustzijn’ bereiken is het ultieme doel van de mens

Spiritualiteit helpt bij het beantwoorden van de vraag der vragen: Wat is jouw zingeving in het leven? Uit jouw dagelijkse bezigheden moet je voldoening kunnen halen, maar je moet er ook in uitgedaagd worden. Mensen die op een vitale manier oud worden hebben vaak één ding gemeen; ze hadden het gevoel dat ze een toegevoegde waarde hadden in het leven. Plezier hebben in de dingen die je doet is daarom ontzettend belangrijk. Als je dag in dag uit twijfelt over de staat van je eigen leven, je elke dag droomt om iets anders te doen, levert dit ontzettend veel stress op. Dit kost enorm veel energie, waardoor bijvoorbeeld de hersenen minder goed kunnen functioneren. Gevolg hiervan is bijvoorbeeld vermoeidheid, minder goed in je vel zitten, maar uiteindelijk ook (depressieve) klachten en ziektes.