Dave van Brakel

Gewoon vitaal leven

Dave van Brakel – Gewoon vitaal leven
Dave van Brakel
“Een levensstijl is bepalend voor het bereiken van jouw doelen”

Vitaal sinds ‘89

Ik ben in 1989 geboren met de genetische aandoening Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Destijds lag de levensverwachting van deze ziekte onder de 30 jaar, met een groot risico op vroegtijdig overlijden. Geen prettig vooruitzicht uiteraard. Echter is het mij (mede dankzij mijn ouders) gelukt altijd in een relatief goede gezondheid te blijven. Voor een groot deel heb ik dit te danken aan mijn levensstijl, waarbij (veel) sporten altijd mijn belangrijkste medicijn is geweest. Daarnaast is voeding ook een belangrijke factor om het verloop van CF te beïnvloeden. Op dat gebied heb ik tijdens mijn opleiding orthomoleculaire geneeskunde enorm veel kennis en inzichten opgedaan, die essentieel zijn voor mijn gezondheid.

Een gewoon vitale levensstijl

Om echt vitaal te zijn is – zoals we eigenlijk allemaal weten – meer nodig dan alleen sporten en gezond eten. Het is ook weten waarom en hoe je eet, de juiste mensen om je heen hebben, de dingen doen die je leuk vindt, voldoende rust pakken, maar ook je eigen instelling hoe je met tegenslagen omgaat. Dát is vitaliteit en die bewustwording is precies wat ik met Just Vital wil bereiken. Want ondanks dat CF een behoorlijke ‘taaie’ en progressieve ziekte is, ben ik vitaler dan ooit en ben ik van plan dat nog lang te blijven. Mijn doel is om deze kennis en ervaring over te brengen aan mijn mede CF-patiënten, maar daarnaast aan iedereen die alles uit het leven wil halen. Wat je hebt ALTIJD invloed om de kwaliteit van je eigen leven!

“Een vitale levensstijl is hét medicijn tegen medicatie”
“Vitaliteit is de basis voor succes en geluk”

Vitaliteit is de basis

Mijn visie is dat vitaliteit de basis is voor een succesvol en gelukkig leven. Alles valt of staat namelijk met je eigen gezondheid en welzijn: Een vitaal persoon kan alles aan in het leven – iemand die dat niet is, is vele malen kwetsbaarder. Daarnaast gaat de wereld niet zomaar veranderen, maar kun je er wel voor zorgen dat je zelf zo goed mogelijk met alle gebeurtenissen in je eigen leven omgaat. Mijn ervaring is dan ook dat je jouw gezondheid en welzijn in eigen hand hebt, mits je streeft naar een vitale levensstijl.

Just Vital en de Bart Foundation

Just Vital ben ik gestart in samenwerking met de Bart de Graaff Foundation (BGF). Deze stichting helpt elk jaar meerdere (jonge) ondernemers met een levensbepalende beperking met het starten van een eigen bedrijf. Mijn dank is daarom enorm groot dat ik eind 2014 werd gekozen als een van de ‘bikkels’ van de BGF en een jaar lang werd begeleid en ondersteund door mijn mentorbedrijf NPM Capital. Dit bikkeljaar was voor mij meer dan alleen het starten van een eigen onderneming; het veranderde in veel opzichten mijn leven en dan met name hoe ik met CF omging. Het heeft mij geleerd een ziekte niet te zien als beperking, maar juist als een kans jezelf te onderscheiden.

Bart de Graaff Foundation
“Een ziekte is pas een beperking, als je jezelf erdoor laat beperken”

Mijn (sport)prestaties

Ik probeer altijd mijn eigen grenzen te verleggen door mezelf zoveel mogelijk (fysiek) uit te dagen. Doel hiervan is fit en gezond blijven, maar vooral om aan te tonen dat ondanks een ziekte, aandoening of beperking er nog genoeg mogelijk is. Zolang je een vitaal leven leidt kan iedereen zijn doelstellingen bereiken, daarvan ben ik overtuigd. Sinds ik Just Vital in 2015 ben gestart heb ik dan ook meerdere doelen bereikt, waar ik meer dan trots op ben!


 

6 maart 2016: Veldloop 10 van Tiengemeten (10,45KM), gelopen in 1 uur en 5 minuten. Eerste veldloop ooit – en daarom heel zwaar.


 

20 september 2015: 16,1 kilometer hardgelopen tijdens de Dam tot Damloop in Amsterdam. Daarnaast geld opgehaald samen met Run4AIR voor onderzoek naar Cystic FIbrosis (taaislijmziekte).


 

4 mei 2015: Voor het eerst (ruim) 10 mijl hardgelopen tijdens de Wings for Life World Run in Breda.


 

30 januari 2015: De alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk met Skate4AIR – de stichting die elk jaar met 150 deelnemers geld ophaalt voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Als eerste CF-patiënt (met mijn eigen longen) de volle 200 kilometer volbracht – in ruim 11(!) uur.

Lopen kan ik nog steeds niet, maar de 200KM kan ik afvinken! Zwaarste wat ik ooit heb gedaan, maar was het zeker waard….

Geplaatst door Dave van Brakel op zaterdag 31 januari 2015