Het onbereikbare bereiken voor CF met Skate4AIR

Het bereiken van de finish tijdens de alternatieve Elfstedentocht met Skate4Air, is waarschijnlijk mijn grootste prestatie tot dusver. Het was een onvergetelijke ervaring, waarmee we gezamenlijk ruim 200.000 euro hebben opgehaald voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Het onbereikbare bereikbaar maken (lees; de ziekte genezen), is hiermee weer een stap dichter bij gekomen!


Finishen met Skate4AIR

Dave van Brakel Skate4AIR

Onderweg naar de finish tijdens de alternatieve Elfstedentocht in 2015 met Skate4AIR

Wanneer je een (alternatieve) Elfstedentocht schaatst heb je blijkbaar meer dan genoeg tijd om na te denken over van alles en nog wat. Regelmatig dacht ik daarom terug aan de woorden “het onbereikbare bereikbaar maken” van Martijn Oudeman voorafgaand aan de tocht. Allereerst omdat Skate4AIR daar überhaupt voor is opgezet, maar ook omdat die gedachte mij extra motiveerde om door te gaan. Juist omdat het zo’n uitdaging is wilde en moest ik van mezelf die 200 kilometer(!) volmaken. Achteraf kan ik nog steeds niet bevatten hoe ik in hemelsnaam 11 uur achtereen vol heb gekregen, maar dit soort gedachtes hebben daar zeker aan bijgedragen!

Genieten nu het kan (ondanks CF)

‘Genieten’ was daarbij denk ik het belangrijkste woord wat mij er doorheen heeft gesleept. Op de momenten dat ik het zwaar had, vertelde ik mezelf direct; “geniet er nou maar van en wees blij dat je dit (nog) kan doen, want dit is niet iedereen gegeven”. En dit hielp mij echt de negatieve gedachtes (en de pijn!) te verdringen en uiteindelijk samen met de 11-uur groep de finish te bereiken. Het finishen met Skate4AIR zal ik nooit vergeten. Vooral de emoties die dan loskomen bij jezelf en iedereen om je heen waren indrukwekkend en doen je gelijk realiseren waarvoor je het hebt gedaan. Een prachtige ervaring.

Finish Dave van Brakel met Skate4AIR

Vlak na de finish, samen met CF’er Martijn Oudeman en Skate4AIR ambassadeur Jochem Uytdehaage.

Mezelf niet beperken door taaislijmziekte

De reden dat ik zelf aan Skate4AIR mee wilde doen is allereerst omdat ik mezelf constant (fysiek) wil uitdagen. Dit zorgt ervoor dat ik zelf zo fit mogelijk blijf en daarmee het maximale uit het leven kan halen. En dat is in mijn ogen het allerbelangrijkste; dat je ondanks je ziekte of beperking leeft naar je mogelijkheden en dus niet jezelf belemmert door angsten of onzekerheden. Ik hoop dan ook oprecht dat mijn 200 kilometer een motivatie én inspiratie is voor mijn mede-lotgenoten én ouders, dat er ondanks CF ontzettend veel mogelijk is. Ik zelf heb echt een prima (eigenlijk fantastisch) leven, waarin CF wel degelijk voor de nodige tegenslagen heeft gezorgd. Het gaat er echter om hoe je met tegenslagen omgaat, iets wat ook gewoon geldt voor mensen die wél volledig gezond zijn!

Een ziekte is pas een beperking, als je jezelf erdoor laat beperken.

Prestaties als deze zullen mij de rest van mijn leven bijblijven. Dus juist op de momenten dat het wat betreft gezondheid minder met mij zal gaan, kan ik met voldoening terugkijken op 30 januari 2015. Want toen had ik de mogelijkheid om met Skate4AIR het ‘onbereikbare te bereiken’ en kan ik mezelf in dat opzicht niks verwijten. Ik heb dan ook meerdere toekomstige doelstellingen op mijn lijstje staan, waarvan het voltooien van een marathon er één is. Ik speel zelf al langer met het idee om ooit de volledige afstand vol te maken, al zal ik ook daar héél veel én hard voor moeten trainen. Prachtig zou zijn om de marathon van Rotterdam te lopen, al zou New York natuurlijk helemaal fantastisch zijn. Uiteraard zal ik ook hier streven naar het vergroten van de naamsbekendheid van Cystic Fibrosis en – als het even kan – zoveel mogelijk geld ophalen!

Skate4AIR BEDANKT!

Tot slot nog een meer dan terecht bedankje voor de gehele organisatie van Skate4AIR. Pas toen ik de foto’s terugkeek realiseerde ik mij eigenlijk pas hoeveel mensen er langs de kant hebben bijgedragen aan ons gezamenlijke succes. Ik keek tijdens het schaatsen ook echt uit naar de volgende ‘pitstop’ en niet alleen door het eten en drinken wat daar op ons stond te wachten. Iedereen dus ontzettend bedankt, ook ‘mijn’ 11-uur groep onder leiding van Chris van Duo Sport uiteraard!

Volgend jaar ben ik er zeker bij. Misschien als schaatser, maar anders als vrijwilliger of op wat voor manier dan ook. Ik wil sowieso betrokken blijven bij dit fantastische initiatief, dus bij deze!

Skate4AIR

Onderweg naar de finish met de 11-uur groep.

 

Gerelateerde blogberichten