Wie is Dave van Brakel?

Welkom bij Just Vital, mijn website voor een gewoon vitaal leven. Ik ben geboren in 1989 met de ziekte die gelabeld is als Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), maar heb mezelf als doel gesteld een leven in optimale gezondheid te leiden. Alles eruit halen wat erin zit, wat er ook gebeurt.

Vitale groet, Dave

Dave van Brakel with Cystic Fibrosis in SF


Mijn reis naar optimale gezondheid en vitaliteit

Op Just Vital deel ik mijn ervaringen en zoektocht naar vitaliteit. Ik zie mezelf als onderzoeker die zoveel mogelijk leeft volgens de wetten van de natuur. Dat betekent onder andere een actief leven leiden, voornamelijk plantaardig eten, vasten, gezonde relaties onderhouden, een positieve bijdrage leveren aan je omgeving, lachen, de geest trainen (meditatie) en jezelf ontwikkelen waar je kan. Je kent het wel. Ook streef ik – ondanks mijn taaislijmziekte – naar een leven zonder medicatie.

Een natuurlijke leefstijl dus – of zoals ik het noem – een gewoon vitaal leven. Dat is in deze wereld niet altijd makkelijk en vergt veel onderzoek en doorzettingsvermogen. Voor mij is dit het echter meer dan waard, want gezondheid is essentieel voor je kwaliteit van leven.

Wat je klachten of (gelabelde) ziekte ook zijn, IEDEREEN kan een gewoon vitaal leven leiden en optimale gezondheid bereiken!

Ik neem je graag mee in deze reis en ik ben altijd bereid de discussie aan te gaan. Just Vital is volledig onafhankelijk en ik sta daarom altijd open mijn overtuigingen en kennis bij te stellen. Het enige (grote) belang wat ik dien is het achterhalen van de waarheid over (onze) gezondheid en het creëren van bewustwording. Voor mezelf en voor diegene die zijn of haar kwaliteit van leven wilt verbeteren. Want welke klachten of (gelabelde) ziekte je ook hebt, IEDEREEN kan een gewoon vitaal leven leiden en optimale gezondheid bereiken!

Een gewoon vitale levensstijl (met taaislijmziekte)

Toen ik geboren werd lag de levensverwachting van mensen met taaislijmziekte onder de 30 jaar. Geen prettig vooruitzicht uiteraard en deze ziekte heeft dan ook een behoorlijke invloed gehad op mijn leven. Echter is het mij (mede dankzij mijn ouders) gelukt altijd in een relatief goede gezondheid te blijven. Voor een groot deel heb ik dit te danken aan mijn levensstijl, waarbij sporten en voeding altijd centraal hebben gestaan. Mijn ogen gingen pas echt open tijdens mijn opleiding orthomoleculaire geneeskunde, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met natuurlijke behandelmethodes. Tijdens deze studie leerde ik hoeveel invloed WE hebben op onze gezondheid en dat ziekte niet vanzelfsprekend hoeft te zijn.

Een vitale levensstijl is hét medicijn tegen medicatie

Just Vital heb ik dan ook opgericht met één doel; bewustwording creëren over gezondheid en de wereld daaromheen. Voeding is daarin essentieel, al ben ik mezelf ervan bewust dat veel meer factoren een rol spelen bij vitaliteit. Mijn visie is dat uiteindelijk alles valt of staat met gezondheid: een vitaal persoon kan alles aan in het leven – iemand die dat niet is, is vele malen kwetsbaarder. Precies daarom wil ik mezelf in een optimale gezondheid krijgen en houden. Ook mét taaislijmziekte wil ik namelijk alles uit mijn leven halen. Met mijn verhaal, kennis en ervaring hoop ik mijn medepatiënten – en iedereen die worstelt met zijn of haar gezondheid – te inspireren dit ook te doen. Gewoon vitaal leven dus, dan is optimale gezondheid mogelijk voor iedereen!

Mijn blogs

Waar ik van overtuigd ben:

 • Het zelfgenezend vermogen van het lichaam
 • Alle gelabelde ‘ziektes’ dezelfde oorzaak hebben
 • De mens floreert bij het eten van plantaardige voeding, zoals fruit en (rauwe) groente
 • De waarheid over échte gezondheid ons achtergehouden wordt
 • Het (economische) systeem waarin we leven niet gebaat is bij gezondheid
 • De natuur geen fouten maakt

Waar ik NIET in geloof:

 • Symptoombestrijding met synthetische drugs (medicijnen)
 • Dat ‘genetische ziektes’ ongeneeslijk zijn
 • De mens een vlees- of alleseter is
 • Objectiviteit, betrouwbaarheid én onafhankelijkheid van de media
 • Sciëntisme – oftewel het blinde vertrouwen in de wetenschap
 • De evolutietheorie (dit is een religie)

Just Vital en de Bart de Graaff Foundation

Just Vital ben ik gestart met de steun van de Bart de Graaff Foundation (BGF). Deze stichting helpt elk jaar meerdere (jonge) ondernemers met een levensbepalende beperking met het starten van een eigen bedrijf. Mijn dank is daarom enorm groot dat ik eind 2014 werd gekozen als een van de ‘bikkels’ van de BGF en een jaar lang werd begeleid en ondersteund door mijn mentorbedrijf NPM Capital. Dit bikkeljaar was voor mij meer dan alleen het starten van een eigen onderneming; het veranderde in veel opzichten mijn leven en dan met name hoe ik met taaislijmziekte omging. Het heeft mij geleerd een ziekte niet te zien als beperking, maar juist als een kans jezelf te onderscheiden.

Mijn (sport)prestaties

Ik probeer altijd mijn eigen grenzen te verleggen door mezelf zoveel mogelijk (fysiek) uit te dagen. Doel hiervan is fit en gezond blijven, maar vooral om aan te tonen dat ondanks een ziekte, aandoening of beperking er nog genoeg mogelijk is. Zolang je een vitaal leven leidt kan iedereen zijn doelstellingen bereiken, daarvan ben ik overtuigd. 30 januari 2015: De alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk met Skate4AIR – de stichting die elk jaar met 150 deelnemers geld ophaalt voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Als eerste CF-patiënt (met mijn eigen longen) de volle 200 kilometer volbracht – in ruim 11(!) uur.